groene yerba mate regent op calabaza curen

Calabaza care

Op deze pagina ontdek je alles over jouw calabaza! Hoe wordt een calabaza gemaakt? Hoe gebruik ik mijn calabaza en hoe maak ik hem schoon? 

Lees verder om op al deze vragen antwoorden te krijgen!

Wat is een calabaza?

Een calabaza (kalebas) is een volledig natuurlijke flespompoen met een rand van duurzaam nieuwzilver. De flespompoenen worden in het najaar in Argentinië geoogst, waarna ze uitgehold en gedroogd worden. Elke calabaza is daarom ook uniek in vorm, grootte en de ene is egaler dan de ander!

yerba mate calabaza gourd pompoen drinken

Calabaza Crew

Hoe maak ik mijn calabaza schoon?

calabaza yerba mate er uit legen

1.

Schraap je calabaza leeg boven de prullenbak.

calabaza vullen met water voor schoonmaak

2.

Spoel je calabaza een paar keer om met heet water. Gebruik geen zeep.

calabaza uitlekken voor schoonmaak

3.

Laat de calabaza uitlekken door hem schuin op de bombilla te zetten.

4.

Laat je calabaza geheel drogen op een droge plek totdat je hem opnieuw wil gebruiken.

Dus niet in de vaatwasser? Nee!

Het is in het begin even wennen, om een beker niet in de vaatwasser te doen. Geloof ons, het is voor een goed doel! Calabazas zijn volledig natuurlijk en zijn niet bestend tegen de langdurige hitte die hij te verduren krijgt in de vaatwasser. Daarnaast houden Calabazas alleen van de smaak van Maté en niet van dreft en andere soorten zeep, omdat ze de geur en smaak hiervan in zich opnemen. Hoe vaker jij uit jouw calabaza drinkt, hoe meer Maté hij in zich opneemt. Hierdoor wordt de smaak van je Maté beter en intenser! 

mate inschenken water drinken gezonde yerba mate

Only water please!

calabazas mr mate

100% natural

What's inside?

Als je de calabaza vanbinnen bekijkt, kun je goed zien dat het écht een pompoen is! Soms zit er nog wat vruchtvlees of een verdwaalde pompoenpit in de calabaza als wij ze binnen krijgen! Naar mate je de calabaza gaat gebruiken, komen de zachte losse schilletjes los of kun je deze met de bombilla uit de calabaza schrapen. 

Soms is de binnenkant wat donkerder of bevat het vlekken, dit is normaal dus maak je hier niet druk om. Een tiental koppen Maté later, zul je zien dat de binnenkant hard en donker wordt, omdat de Maté in het zachte vruchtvlees getrokken is. De calabaza is nu een stuk sterker en heeft minder kans op lekken.

Grote schoonmaak!

Aangezien je calabaza niet van de vaatwasser houdt en normaal gesproken alleen omgespoeld hoeft te worden, kan het zijn dat je hem na verloop van tijd eens grondig zou willen schoonmaken. Gelukkig kan dit heel gemakkelijk!

1. Vul de calabaza met een vleugje citroensap

2. Giet kokend water in de calabaza

3. Laat 10 minuten staan

4. Spoel om en schrob met een borsteltje voorzichtig de zilveren rand schoon!

yerba mate lemon blend

Cleaning