yerba mate plant natuurlijk blaadjes
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

De geschiedenis van mate?

Yerba Maté: Je zou het kunnen kennen via de sociale media van bekende voetballers als Messi, Tagliafico en Pogba. Ook zou je het kunnen kennen van die hippe vriendin van je die telkens foto’s van een grappig pompoentje met je deelt. Maar Maté is veel meer dan dat. Yerba Mate heeft een lange geschiedenis.

Drink of the gods

Yerba mate komt van origine uit Noord- Argentinië en werd gedronken door het Guaraní volk. Zij gebruikten de plant als drank, betaalmiddel en voor rituelen. De mythe onder de Argentijnen is dat de Guaraní goden yerba mate geschonken hebben als dank voor hun rechtvaardigheid. De bijnaam van het populaire drankje is dan ook wel ‘drink of the gods’, vanwege de gift, de gezonde eigenschappen, en helende effecten van de plant. De Guaraní dronken de plant uit een gedroogde en uitgeholde pompoen, de Calabaza.

Spanjaarden ontdekken het groene goud

Rond 1600 ontdekken de Spanjaarden de Guaraní stam met hun bijzondere drank en de bijzondere manier van drinken! Na wat overtuigende woorden besluit de stam te vertellen hoe zij een lekkere yerba mate zetten. De Spanjaarden waren verkocht: deze energieke, zeer smakelijke drank moesten zij hebben. De conquistadores leerden yerba mate te cultiveren en groot te oogsten. Yerba Mate werd bekender en bekender in Zuid-Amerika….

Yerba mate nu?

Eeuwen lang is yerba mate onderdeel van de geschiedenis van Zuid Amerika. Op dit moment het meest gedronken drank in Argentinië, Uruguay, Brazilië en Paraguay. Traditioneel is het nog steeds! Yerba Mate wordt nog steeds gedronken met een rietje, nu een filterrietje (bombilla), uit een calabaza! Toch is er ook steeds meer interesse naar nieuwe manier om de mate te gebruiken, zo wordt het ook wel eens gedronken met sinaasappelsap, als een ice-mate en met kruiden/fruit blends!

Yerba mate staat nog in de kinderschoenen in Europa, maar dit is een kwestie van tijd! Yerba mate zit vol vitamines, mineralen, antioxidanten, geeft een natuurlijke energie en is lekker… je zou gek zijn als je dit links laat liggen.

Ontdek meer Maté Stories