Frequently asked questions (faq)

Mr. Maté's yerba mate

De Yerba Maté die gedronken wordt zijn gedroogde bladeren van de Maté boom. Maté is een volledig natuurlijke superfood uit Zuid-Amerika en heel gezond! Met elke slok Maté krijg je een flinke dosis vitaminen en antioxidanten binnen. Deze versterken jouw immuunsysteem en geven jou een goed gevoel! 

Naast de vele vitamines en antioxidanten, bevat de infusie Mateïne. Deze Mateïne geeft jou een langdurige energie en stimuleert je hersenen, waardoor het perfect is voor tijdens het werken of studeren!

Lees HIER alles over yerba mate!

Mr. Maté is uniek in het maken van blends met yerba mate. We maken compleet natuurlijke blends: zonder aroma’s en toegevoegde suikers! Al onze blends hebben als basis gedroogde Maté, een milde variant. Hier voegen wij uitsluitend natuurlijke ingrediënten aan toe: gedroogd fruiten kruiden.

Door middel van blends willen wij een extra beleving aan Maté toevoegen. Maté opzichzelf heeft al een bijzondere smaak, door unieke blends te creeren maken wij deze ervaring nog lekkerder, gezonder en unieker! Yerba mate kan als bitter ervaren worden maar met een toevoeging van de immuunsysteem booster gember zit er een pittig randje aan!

Yerba mate is gedroogd blad van de Matéplant, afkomstig uit Zuid-Amerika. De Matébladeren bevatten  veel vitaminen, mineralen en antioxidanten dat het in Argentinië bekend staat als ‘the liquid vegetable’. Mate bevat zelfs 90% meer antioxidanten dan groene thee, wat bekend staat om haar grote hoeveelheid antioxidanten. Deze antioxidanten zijn onder meer verantwoordelijk voor het boosten van het imuunsysteem, verlichten van stress en het remmen van ontstekingen in het lichaam.

Gestoomde Maté heeft een mildere smaak Maté. Maté heeft een bijzondere, bittere smaak. Door de Maté te stomen blijven de goede eigenschappen in de Maté en wordt de smaak een stuk milder, maar smaakt nog steeds naar een originele Maté. Wij gebruiken in onze blends deze gestoomde Maté. De Original blend bestaat uit een traditionele gerookte Maté en de gestoomde. Hierdoor krijg je echt de Original Maté smaak.

Mateïne is een vorm van Cafeïne die in yerba mate zit. De combinatie van Alkoïden en oliën in Mate met de Cafeïne wordt voor het gemak Mateïne genoemd. Het is dus een verzamelnaam. Mateïne is niet een officiële naam van de cafeïne, want cafeïne is altijd cafeïne. 

Mateïne geeft een goede dosis energie, maar wordt minder snel in het lichaam opgenomen en zorgt dus voor een natuurlijke langere duur van energie en nog het belangrijkste: Geen energie-crash! Vandaardat veel sporters yerba Maté graag drinken. De Mateïne zorgt voor een gebalanceerde energie.

 

Pure yerba mate heeft een natuurlijke smaak, die sommigen doet denken aan sterke groene thee. Het is voor velen een smaak waar je aan moet wennen en leren waarderen, net als koffie, rode wijn of olijven. Pure Maté kan als bitter ervaren worden. Onze blends zijn gemaakt van 100% natuurlijke ingrediënten die de smaak van de Maté complementeren. Zo is de tropical mango blend licht-zoet en is de fresh lemon blend (verassend) lekker fris, ideaal voor de beginnende Maté-drinker!

De beste Maté zet je met niet-kokend water, rond de 70 graden.  Je zet Maté als volgt:
1. Doe de Maté in de calabaza. (hoeveelheid naar smaak)
2.  Schud met je hand op de opening van de Calabaza heen en weer: zo blijven de kleine Maté deeltjes op je hand.
3. Duw de Maté aan één kant van de calabaza en leg de bombilla op de Maté.
3. Schenk het  hete water naast de Maté, over de bombilla. Je kan de Maté gelijk drinken!

Gedroogde Maté bladeren hebben een sterke smaak en bevatten goede eigenschappen. Maté kan je, na het inschenken en opdrinken van je eerste kop, opnieuw water opgieten. Dit kan zelfs tot 5x aan toe. Na de 5e keer wordt de smaak te mild. Giet ook altijd naast de Maté. Om deze reden maken de meeste Argentijnen van Maté drinken een speciaal moment: een kan op tafel, Maté wordt gemaakt en wordt een tijd lang ervan genoten.

Je kan niet de Maté in de calabaza laten zitten om vervolgens enkele dagen later nog ervan te genieten. Maté blijft vochtig en daardoor kan vervolgens de calabaza schimmelen. Na het drinken moet je altijd de calabaza legen en omspoelen zodat die kan drogen.

Uiteraard bepaal je dit helemaal zelf. Wij merken zelf dat tijdens het werk, voor het sporten of om rustig wakker te worden de beste momenten zijn voor ons om Maté te drinken.

Onthoud wel: Maté bevat Mateïne, cafeïne, die een dosis energie oplevert die je niet gelijk voelt. Dit komt door de alkoïden en oliën die in Maté zitten. Als je Maté ‘s avonds drinkt kan het voorkomen dat je wat langer wakker ligt.

Wij geloven in 100% natuurlijke smaken en oplossingen. Maté drink je uit een calabaza, een natuurlijke flespompoen, daar hoort ook natuurlijke Maté bij! Daarom zie je in onze blends geen suiker, aroma’s of andere onnatuurlijke stoffen. In de Mr. Maté blends zie je: gedroogd fruit, gedroogde kruiden en nada más!

Natuurlijk kan je suiker of honing toevoegen aan Maté om het zoeter te maken. Ook zoetstof kan! In onze blends zitten geen toegevoegde suikers. Alleen natuurlijke smaken!

Mr. Maté's producten

Een calabaza (kalebas) is een volledig natuurlijke Argentijnse flespompoen met een rand van duurzaam nieuwzilver. De flespompoenen worden in het najaar in Argentinië geoogst, waarna ze uitgehold en gedroogd worden.  Elke calabaza is daarom ook uniek in kleur, vorm en grootte. De calabazas van Mr. Maté komen uit Argentinië en worden rechtstreeks van lokale boeren ingekocht. 

Nee! Calabazas kunnen niet in de vaatwasser. Door de hitte van de vaatwasser kan de calabaza breken. Daarnaast trekt de smaak van de zeep in de pompoen en dit zal je langere tijd blijven proeven. Gebruik ook geen zeep als je hem afspoelt.

Leeg de calabaza en spoel hem om. Schraap met de bombilla lichtjes over de bodem van de Calabaza. Laat de calabaza goed drogen voordat je er opnieuw uit gaat drinken. Meer over het onderhoud van de Calabaza vindt je hier. 

Wat vervelend! Ondanks onze uitgebreide checks, kan dit helaas voorkomen. Neem contact met ons op via info@mistermate.nl. Lees ook ons retourbeleid.

Calabazas natuurproducten die in kleur, grootte en vorm verschillen. De binnenkant kan kleine pompoen velletjes of pitjes bevatten. Ook kan de binnenkant verkleurd zijn en kunnen groene of zwarte vlekken zichtbaar zijn. Dit is een natuurlijke verkleuring en komt vaak voor, het is geen schimmel en is ook zeker niet schadelijk.  Daarnaast kan de calabaza verkleuren na herhaaldelijk gebruik, omdat de maté in de calabaza trekt. Het is een soort aanslag, die uiteindelijk in elke calabaza vormt. 

Zie je een witte, harige en geurige schimmel? Dan is waarschijnlijk schimmel. Maak altijd na gebruik je calabaza schoon en laat hem goed drogen om dit te voorkomen. 

De schilletjes die je aan de binnenkant van de calabaza ziet zijn normaal, natuurlijk en aanwezig in elke calabaza. Je kunt ze gerust laten zitten. Wil je ze liever verwijderen? Dat kan! Vul de calabaza met water, schraap voorzichtig met de bombilla of een lepel langs de binnenzijden van de calabaza en verwijder de schilletjes van de pompoen.

Een bombilla is een filterrietje dat bij Matté wordt gebruikt om de Maté bladeren te filteren. De bombilla zorgt ervoor dat je met een gerust hart van een Maté kan genieten. De bombilla’s van Mr. Maté zijn van roest vrij staal en kunnen in de vaatwasser. Pas wel op met drinken, brand je mond en lippen niet! 

Ja dat kan! Onze Bombilla’s zijn van roest vrij staal. 

Ja, dat kan gebeuren! De bombilla filtert de meeste grove blaadjes maar er kunnen alsnog fijne deeltjes door de bombilla heen komen. Dit is niet erg en alleen maar gezond ;).  Om dit te voorkomen is het belangrijk de Maté op de juiste manier te bereiden. Het allerbelangrijkste is het volgende: ‘Don’t move the bombilla’. Roer niet, de fijne Maté deeltjes zakken naar de bodem van de calabaza en zo heb je er minder last van.

In een Mr. Maté starterpack zit alles wat je nodig hebt om van yerba mate te genieten.
Jouw eigen calabaza, een bombilla, een handige Mr. Maté spoon, een Mr. Maté blend naar keuze en 3 try outs van de andere smaken! Zo ontdek je zelf wat je lekker vind! 
Daarnaast staat handig in de doos uitgelegd hoe je een Maté moet zetten. Ook kan je de QR code scannen zodat we je stap voor stap kunnen helpen met het zetten van jouw eerste Maté!

Een Maté spoon leveren wij alleenbij de Mr. Maté starterpack. Deze spoon helpt jou Maté te doseren. Zo raden wij een beginnend Maté drinker 1 schepje met de Mr. Maté spoon aan!

Verzending

Als je bestelt, zorgt Mr. Maté er voor dat jouw pakketje binnen 2-3 werkdagen geleverd wordt! Zodra jouw pakket afgeleverd is bij PostNL, krijg je een track&trace code toegestuurd zodat je jouw pakketje kunt volgen.

In Nederland bieden wij gratis verzending aan vanaf €25,- en onder de €25,- zijn de verzendkosten €5,45 per bestelling.

Voor verzending naar België hanteren we andere kosten. onder de €30,- is verzending €9,-. Boven de €30,- is dat €5,-.

Momenteel levert Mr. Maté alleen producten in Nederland en België. Mocht je toch erg graag een mooie bestelling willen plaatsen vanuit het buitenland? Stuur ons dan een mailtje naar info@mistermate.nl en dan kijken we of we iets voor je kunnen betekenen!

We helpen je graag verder op de pagina Retourbeleid.