Is Maté bitter?

Over smaak valt niet te twisten! Zeker niet over die van Maté. Maté drinkers krijgen vaak de vraag: Hoe smaakt Maté nou? Is Maté bitter? Mr. Maté hakt de knoop door: lees hier hoe Maté écht smaakt!

De smaak van Maté: Bitter?

De smaak van Maté laat zich het beste vergelijken met die van groene thee, omdat ze beiden uit groen blad bestaan die met water overgoten worden. Tóch is de smaak van Maté heel anders. Het Maté-blad is sterker van smaak en kan beschreven worden als zoetbitter, natuurlijk en krachtig. Anderen beschrijven een aardse smaak of vergelijken het met Eucalyptus.

Écht bitter is Maté niet, alleen als je hem erg sterk drinkt. Smaakt jouw Maté alsnog erg bitter? Dit kan 3 oorzaken hebben, die gelukkig makkelijk te verhelpen zijn:

 1. Gebruik geen kokend water
  • Kokend water ‘verbrand’ de Maté-bladeren waardoor ze een bittere smaak kunnen afgeven.
 2. Laat de Maté niet lang trekken
  • Je kunt dezelfde Maté meerdere keren bijvullen met water. Als je de Maté lang laat trekken, wordt alle smaak in één kopje opgenomen en kan de smaak als sterk en bitter ervaren worden.
 3. Maak je Calabaza voor gebruik goed schoon
  • Het natuurlijke, zachte vruchtvlees in een ongebruikte Calabaza kan een bittere smaak afgeven aan de Maté. De Mr. Maté Calabazas hebben een neutrale smaak en is curen niet voor nodig. Echter raden we altijd aan de Calabaza goed schoon te maken voor eerste gebruik.

De smaak van Maté is wat men noemt een ‘acquired taste’, net zoals olijven, rode wijn, bier of een koffie. De eerste keer zal Maté drinken wennen zijn maar al snel zal je het echt gaan waarderen. Het is dan ook niet voor niets de nationale drank van Argentinië. Hier drinkt men Maté al van jongs af aan!

Maté zetten: tips and tricks!

Om de beste yerba maté smaak te krijgen, is het belangrijk dat je de Maté blend op de juiste manier zetten. Dit leggen we uit in deze blog. Ieder heeft een eigen manier van Maté zetten, maar hier een aantal tips van ons voor een onmiskenbaar lekker kopje Maté:

 1. Gebruik water van circa 70 graden. Hoe bereik ik deze temperatuur? Gebruik kokend water en voeg hier koud water aan toe of zet de kraan op de aller-heetste stand.
 2. Roer niet met de bombilla: dit zorgt ervoor dat kleine Maté-deeltjes op de bodem blijven liggen en niet door je bombilla (filterrietje) komen.
 3. Laat Maté niet te lang staan: de beste maté drink je direct na het inschenken!
 4. Hervul de Calabaza met water na het opdrinken van je 1e Maté. Maté behoudt zijn smaak en kan je meerdere keren bijvullen. Zo zal je 1e kop sterk zijn en de tweede iets milder.
 5. Giet het water niet óp maar naast de Maté. Zo zorg je ervoor dat een gedeelte van de Maté droog blijft en smaak behoudt voor de volgende refill!

Mr. Maté Blends

Onze 100% natuurlijke blends geven de Maté een extra frisse, zoete of pittige gember-smaak, waardoor het nog lekkerder wordt! Maté is heerlijk om te combineren met ander fruit en kruiden. De zoet-bittere smaak van Maté gecombineerd met Mango geeft een zoete twist aan de Maté. Guaraná en Gember zorgen voor een pittige power-blend. De ingrediënten versterken de Maté en zorgen voor een unieke beleving! Bekijk al onze blends hier!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Explore more