De rijke geschiedenis van Yerba Maté

Yerba Maté, je kent het misschien wel door Maté-frisdrank of de sociale media van Zuid-Amerikaanse beroemdheden en voetballers, zoals Messi of Suárez. Maar Maté is niet alleen een lekker en gezond drankje. Maté heeft een lange en rijke geschiedenis, vol cultuur.

Drink of the gods

Yerba mate is afkomstig uit het dichtbegroeide en biodiverse Zuid-Amerikaanse regenwoud. Hier werd het voor het eerst ontdekt door het Guaraní-volk, een inheemse stam, die het gebied duizenden jaren lang bewoonde. De Guaraní gebruikten de maté-plant als drank, betaalmiddel en voor rituelen. Ze geloofden dat hun goden hen yerba maté schonken als dank voor hun rechtvaardigheid. 

Maté kreeg de bijnaam "de drank van de goden" vanwege de eigenschappen en helende effecten van de plant. De Guaraní dronken maté uit een uitgeholde pompoen, de Calabaza, met behulp van een bamboerietje met gaatjes erin. Deze traditie is tot op de dag van vandaag bewaard gebleven. 

Ontdekkingsreizigers ontdekken het "Groene Goud"

In de zeventiende eeuw ontdekten de Spaanse Conquistadores de Guaraní-stam en waren verbluft door hun fysieke kracht en gebrek aan ziekten. Ze schreven hun gezondheid toe aan de drank die ze consumeerden uit een grappig uitziend pompoentje. De stam deelde de maté met de conquistadores, die snel verkocht werden op Maté en de verkwikkende werking van de drank. Ze begonnen yerba maté commercieel te verbouwen en de drank verspreidde zich vervolgens snel naar de rest van Zuid-Amerika.

Yerba Maté today?

Yerba mate maakt al eeuwenlang deel uit van de geschiedenis van Zuid-Amerika. Maté is momenteel de meest geconsumeerde warme drank in Argentinië, Uruguay, Brazilië en Paraguay. Het is zelfs de nationale drank van Argentinië! Volgens de traditie van de Guaraní wordt Yerba Maté nog steeds gedronken uit een Calabaza. Het bamboe rietje is vervangen door een RVS rietje (bombilla). Toch is er ook steeds meer belangstelling voor nieuwe manieren om maté te drinken. Het wordt ook koud gedronken (Tereré), gedronken als frisdrank of als kruiden-/fruit blend!

Yerba mate staat nog in de kinderschoenen in Europa. Het is een kwestie van tijd voordat de Europeanen de smaak en kracht van Maté ontdekken! 

Yerba mate zit vol met antioxidanten en geeft je natuurlijke energie terwijl het je lichaam voedt. Heb jij het al geprobeerd? Ga aan de slag met onze Starter Pack!

Ontdek meer